AVROTROS

5 x Paasverhaal in schilderijen

- 4 min lezen

De chocolade paaseitjes versieren de winkels en de paashaas decoraties vullen de woonkamers, want Pasen staat voor de deur. Echter, gaat het Paasverhaal niet over eitjes en paashazen, maar over de dood en opstanding van Jezus Christus.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Rembrandt van Rijn, De verloochening van Petrus (1660)

‘De verloochening van Petrus’ vertelt het verhaal van Petrus, een volgeling van Jezus, die drie keer ontkende Jezus te kennen nadat laatstgenoemde opgepakt werd om berecht te worden.

Jezus helemaal rechts op het schilderij, kijkt naar achteren en ziet Petrus hem verloochenen. 

AVROTROS

Rembrandt Van Rijn; De Verloochening Van Petrus, Het Rijksmuseum

Onbekende kunstenaar, De Passie van Christus (1490 - 1500)

Het schilderij van ‘De Passie van Christus’ vertelt het verhaal over het lijden en sterven van Jezus. Verschillende scènes worden op één doek afgebeeld.

Een schilderij met verschillende scènes uit die tijd, met deze kwaliteit is zeldzaam. Centraal in dit schilderij is de scène links onderin. Hier wordt Jezus aan het volk getoond door de Romeinse bestuurder, Pontius Pilatus. 

Onbekende kunstenaar, De Passie van Christus

Cornelis Engebrechtsz, De Kruisiging van Christus (1515 - 1517)

Het drieluik ‘De Kruisiging van Christus’ werd gemaakt voor het klooster Mariënpoel in Leiden. Engebrechtsz heeft veel aandacht geschonken aan individuele emotie en detail.

Centraal in het midden staat de kruisiging van Christus. Links en rechts staan verhalen uit het Oude Testament afgebeeld.

Cornelis Engebrechtsz, De Kruisiging van Christus

Rogier van der Weyden, De bewening van Christus (1460 - 1464)

Van der Weyden heeft een emotionele scène na de kruisiging van Jezus geschilderd. Jezus is van het kruis gehaald en Maria is knielend aan het bidden voor haar dode zoon. Het verdriet is goed te zien in de ogen van alle geportretteerden.

Een emotionele scène die zeer gedetailleerd is geschilderd om de kijkers diep te raken. Opvallend is de knielende bisschop rechts van Maria. Hij is de man die dit altaarstuk heeft besteld.

Rogier van der Weyden, De bewening van Christus

Nicolas Bertin, De opstanding van Jezus Christus (1710)

In ‘De opstanding van Jezus Christus’ staat Jezus op uit de dood. Jezus stijgt naar de hemel en is omringd door engelen. Terwijl de vallende bewakers onder hem schrikken van de gebeurtenis.

Een indrukwekkend schilderij van Nicolas Bertin, een Franse kunstenaar die dit schilderij oorspronkelijk had gemaakt voor een kerk in Parijs. 

AVROTROS

Nicolas Bertin, De opstanding van Jezus Christus, Museum No Hero