AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Win 'La Divina Maria Callas'

Maria Callas was een van de beroemdste operazangeressen van na de Tweede Wereldoorlog. Maak kans op de nieuwe dubbel-cd 'La Divina Maria Callas', een schitterende selectie van operafavorieten.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Nog altijd iconisch

Op 2 december is het precies honderd jaar geleden dat Maria Callas is geboren (lees ook dit artikel in Volkskrant). Over de operadiva is onlangs een film uitgebracht met in de hoofdrol Angelina Jolie. En in een Nederlandse voorstelling kruipt sopraan Francis van Broekhuizen momenteel in de huid van Callas en vertelt en bezingt haar bewogen levensverhaal, begeleid door Phion. Callas’ platenmaatschappij Warner heeft een gigantische cd-box uitgebracht met alles van Callas, maar ook een dubbel-cd La Divina Maria Callas en die kun je hier winnen!

Dubbel-cd 'La Divina Maria Callas'

La Divina Maria Callas is een schitterende selectie van operafavorieten, die zowel in de studio (cd 1) als op het podium (cd 2) haar unieke stemgeluid en haar hartverscheurende vertolking van tragische heldinnen laat horen. Een eeuw na haar geboorte, bijna 60 jaar na haar laatste optreden op het operapodium en meer dan 45 jaar na haar dood, blijft operasopraan Maria Callas - bekend als La Divina - een bepalende figuur in de operageschiedenis. Geniet van de hoogtepunten uit haar rijke oeuvre en van haar onvergetelijke stem.

Biografie

Maria Callas werd in 1923 als Maria Kalogeropoulos geboren in New York.  Eind jaren dertig vertrok ze met haar moeder naar Griekenland, waar ze haar eerste zangopleiding genoot. Bizar: ze werd in eerste instantie niet toegelaten tot het conservatorium in Athene. In 1938 maakte ze haar debuut op de planken, met een stuk uit Tosca van de beroemde Italiaanse componist Puccini.

Het jaar daarna werd ze alsnog toegelaten tot het Atheens Conservatorium. Meer dan terecht natuurlijk, want in amper tien jaar werd Callas bekend als de La Divina. Ze schitterde vooral in het repertoire van vermaarde negentiende-eeuwse Italiaanse operacomponisten zoals Puccini, Bellini en Verdi. Callas stond bekend om haar emotionele, dramatische stem, die uit duizenden herkenbaar was. 

Maria Callas was succesvol (haar bewogen privé- en liefdesleven droeg daar alleen maar aan bij), maar ook tragisch. Jaren worstelde ze met haar gewicht en uiterlijk. Na haar huwelijk met de rijke Italiaanse industrieel Meneghini begon ze een bijna tien jaar durende liefdesaffaire met de Griekse reder Aristoteles Onassis. Maar die werd bruut beëindigd toen hij haar verliet voor de weduwe van de Amerikaanse president John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy. Gebroken door verdriet trok ze zich terug in haar Parijse appartement. Begin jaren zeventig ging ze op afscheidstournee. Op 11 december 1973 stond ze in Amsterdam. Vier jaar later stierf ze aan een hartaanval in Parijs.

AVROTROS

AVROTROS

Maria Callas in London

AVROTROS

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze dubbel-cd van de iconische Maria Callas hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar en in welke stad vond het afscheidsconcert van Maria Callas plaats?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 5 december. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading