AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Win een dubbel-cd met muziek van Vivaldi

De briljante componist-violist Antonio Vivaldi gold in zijn tijd als de grootste componist van vioolconcerten. Hij was in ieder geval de meest vruchtbare componist op dit gebied: er zijn bijna 250 vioolconcerten van zijn hand bewaard gebleven! Veel ervan worden echter maar zelden gespeeld. Deze avontuurlijke nieuwe dubbel-CD staat gelukkig vol verrassingen. 

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Concerti per una vita

Vivaldi zei eens tegen een Franse bezoeker, dat hij sneller een concert kon schrijven dan een kopiist er een afschrift van kon maken. Die onstuimige scheppingsdrang is ook in Vivaldi’s stijl terug te horen. De briljante Franse barokviolist Théotime Langlois de Swarte heeft voor deze nieuwe dubbel-CD een mooie persoonlijke keuze gemaakt van vioolconcerten die Vivaldi in verscheidene stadia van zijn leven heeft geschreven. Vandaar de titel Concerti per una vita: ‘concerten voor een leven’. Zo wordt mooi hoorbaar wat een enorme stilistische ontwikkeling Vivaldi tijdens zijn leven heeft doorgemaakt. Een paar stukken zijn zelfs nog nooit eerder op CD opgenomen! Théotime Langlois de Swarte wordt bovendien uiterst levendig begeleid door Le Consort, een rijk bezet barokorkest dat hier uit 26 strijkers, vijf continuo-spelers plus een aantal blazers bestaat. 

Théotime Langlois de Swarte

De in 1995 geboren Franse violist Théotime Langlois de Swarte bespeelt zowel de moderne viool als de barokviool. Hij heeft al een aantal internationaal succesvolle CDs op zijn naam staan. Langlois de Swarte bespeelt een schitterende viool van de 17e-eeuwse Oostenrijkse vioolbouwer Jacob Stainer, hem uitgeleend door de Nederlandse Jumpstart Foundation. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

In 1703 werd Vivaldi vioolleraar in een weeshuis in Venetië. Veel van zijn werken componeerde hij voor de meisjes daar die een muziekopleiding kregen. Wat was de naam van dat weeshuis?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 5 maart 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading