AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Win de soundtrack van 'Il Boemo'

Deze week maak je in Nieuw Klassiek kans op filmmuziek: de soundtrack van kostuumdrama 'Il Boemo'. 

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Il Boemo is een weelderig historisch drama over de 18de-eeuwse componist Josef Mysliveček die als buitenstaander wist door te breken in Italië en daar de meest gevierde componist van zijn tijd werd. Zelfs de jonge Mozart had grote bewondering voor hem. 

AVROTROS

Ode aan Tsjechische componist

Regisseur Petr Vaclav brengt met zijn film, die sinds het eind van het vorige jaar in een aantal bioscopen te zien is geweest, een ode aan de Tsjechische componist Josef Mysliveček én aan diens muziek.

Muzikale grootheden schitteren in de film en op de cd

Countertenor Philippe Jaroussky en sopraan Emőke Baráth zijn als operazangers te zien in de film Il Boemo, én te horen op de cd. Daarnaast hoor je op het album o.a. de sopranen Simona Šaturová, Raffaella Milanesi en Giulia Semenzato en tenor Krystian Adam. Václav Luks dirigeert zijn eigen Collegium 1704, het oude muziekensemble dat hij in 2005 in Praag oprichtte. 

Il Boemo

Venetië, 1765. De Tsjech Josef Mysliveček droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk. Mysliveček is echter getalenteerd en daarnaast onweerstaanbaar charmant. Wanneer hij de minnaar wordt van een vooraanstaande markiezin die hem onder haar hoede neemt, lijken zijn kansen op een doorbraak te groeien. Dan krijgt hij de opdracht een opera te componeren voor het Teatro San Carlo in Napels, destijds het grootste theater van Europa. Al gauw groeit 'De Bohemer’ uit tot de beroemdste componist van zijn tijd. Een slopende ziekte, veranderende mode en armoede betekenen echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe heette de tweelingbroer van Josef Mysliveček?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 23 januari 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier\

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading