© Silvia B.© Silvia B.

6 x tentoonstellingen in mei

- 5 min lezen

In de maand mei openen weer nieuwe tentoonstellingen in de Nederlandse musea. Leuk voor een dagje weg, met of zonder zon. Van fotografie tot aan schilderen en van beeldhouwwerk tot aan weefkunst. Zes verschillende tentoonstellingen, dus voor ieder wat wils.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra
  4. Nu te Zien! nieuwe tentoonstellingen

Ana Lupas - On this Side of the River Elbe

De kunstenaar Ana Lupas (84) heeft in haar geboorteland, Roemenië, vele jaren van onderdrukking meegemaakt. Er heerste 40 jaar lang een communistische dictatuur, waardoor zij moeilijk kunst kon creëren.

Verzet
Toch deed ze dit op haar eigen manier en niet openlijk. Haar werk was een vorm van stil verzet. Zij behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende vrouwelijke kunstenaars uit Oost-Europa.

Ana Lupas
Lupas is een veelzijdig kunstenaar en haar kunst omvat textielwerken, sculpturen, installaties en acties. Ze maakt graag gebruik van materialen die vroeger niet zozeer met kunst werden geassocieerd, zoals wol, katoen, hennep en vlas. Haar keuze voor deze materialen was ook uit pure noodzaak, want er was tijdens de onderdrukking niet veel anders te krijgen. Op deze manier daagde ze ook de artistieke normen uit.

Het Stedelijk Museum Amsterdam
9 mei 2024 - 15 september 2024

AVROTROS© Tate

Ana Lupas, The Solemn Process, 1964–2008, zaalopname Tate Modern Blavatnik Building, collectie Tate, verworven met steun van The Russia and Eastern Europe Acquisitions Committee en Tate Members 2016, foto: Tate

AVROTROS© Carlo Favero

Ana Lupas, Coats to Borrow, 1989, collectie Stedelijk Museum Amsterdam, verworven met de genereuze steun van de Vriendenloterij, het Mondriaan Fonds, het Tijl Aankoopfonds en de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds, foto: Carlo Favero

Janette Beckman - Rebels

Punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman (65) heeft gedurende de afgelopen 40 jaar underground-bewegingen met haar camera gedocumenteerd. De tentoonstelling ‘Rebels: An Ode to Subversives, Revolutionaries and Provocateurs’ schijnt licht op verschillende thema’s, zoals sociale rechtvaardigheid, politiek activisme en jeugdcultuur. 

40 jaar lang
Van punk- en hiphopscene tot bewegingen als Black Lives Matter, fotograaf Janette Beckman (65) heeft gedurende de afgelopen 40 jaar verschillende underground-bewegingen gedocumenteerd. De tentoonstelling ‘Rebels: An Ode to Subversives, Revolutionaries and Provocateurs’ schijnt licht op verschillende thema’s, zoals sociale rechtvaardigheid, politiek activisme en jeugdcultuur. 

Janette Beckman
De Brits-Amerikaanse Beckman heeft internationale erkenning gekregen. Haar werk is opgenomen in de vaste collectie van de British National Portrait Gallery. Ze wordt beschouwd als een van de meest prominente fotografen van de Londense punkscene van de jaren zeventig en tachtig. Ook heeft ze in de jaren tachtig de opkomende hiphopscene gefotografeerd, zoals Salt-N-Pepa, Slick Rick en LL Cool J. 

Meer informatie?
Kan je geen genoeg krijgen van Janette Beckman en haar kunst? Op 16 mei verschijnt een artikel over Beckman en haar tentoonstelling in de nieuwste editie van MUZE, het ledenmagazine van AVROTROS. Het grootste kunstmagazine van Nederland, dat speciaal gemaakt wordt voor kunstliefhebbers. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

Foam Fotografiemuseum Amsterdam
10 mei 2024 - 8 september 2024

AVROTROS© Janette Beckman

Andre 3000 New York City, 2003, foto: Janette Beckman

AVROTROS© Janette Beckman

Sade New York City, 1983, foto: Janette Beckman

Silvia B. - We are all Entangled

In de tentoonstelling We are all Entangled van kunstenaar Silvia B. (61) staat kunstmatige en misvormde schoonheid centraal. In haar sculpturen wordt de grens tussen mens en natuur vloeibaar. 

Antischoonheid
De kunstenaar toont aan de ene kant onze onlosmakelijke verbondenheid met de natuur en aan de andere kant hoe de mens schaamteloos gebruikmaakt van de natuur. De beelden laten beide kanten zien en dat zorgt ervoor dat een bezoeker zich mogelijk aangetrokken voelt, maar tegelijkertijd een ongemakkelijk gevoel kan krijgen door het spannende contract tussen schoonheid en antischoonheid. 

Silvia B. en gastkunstenaars
Naast het werk van Silvia B. worden ook werken van Anya Janssen, Jochem Rotteveel, Lidy Jacobs en Rob Bouwman tentoongesteld. In de installaties van de kunstenaars staan thema’s centraal zoals jeugdige vrijheidsdrang, verleiding, schoonheid, een apocalyptische toekomst en de gespannen relatie tussen mens en natuur. 

Museum W, Weert
11 mei 2024 - 7 september 2024

AVROTROS© Silvia B.

Cass's Wanderings, Museum W, foto: Silvia B

AVROTROS© Silvia B.

Eden's Expansion, Museum W, foto: Silvia B.

Breitner

De tentoonstelling ‘Breitner’ is de eerste monografische overzichtstentoonstelling sinds 1994 voor de kunstenaar George Hendrik Breitner (1875-1923). Hij werd ook weleens ‘de schilder van Amsterdam’ of ‘Nederlands impressionist’ genoemd. 

Oerkunstenaar
Gastconservator Suzanne Veldink gaat terug naar de oerkunstenaar die Breitner is. Want de bijnamen hebben ervoor gezorgd dat de bijzondere artistieke kwaliteiten van Breitner uit het oog zijn verloren.

George Breitner
De tentoonstelling omvat ruim 60 schilderijen en werken op papier, waaronder echte publiekslievelingen en onbekende werken. Onderwerpen in zijn kunstwerken waren voor hem geen doel, maar juist het experimenteren met gedurfd kleurgebruik en expressieve lijnen. Breitner vertrouwt erop dat het oog van de beschouwer afmaakt wat zijn penseel is begonnen.

Singer Laren, Laren
15 mei 2024 - 8 september 2024

AVROTROS

George Hendrik Breitner, Cavalerie, 1883-1888, Kunstmuseum Den Haag

AVROTROS

George Hendrik Breitner, Naar de markt, ca. 1897, Singer Laren, permanent bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kees Stoop

De kunstenaar Kees Stoop (1929 - 2019) leefde altijd buiten het zicht van het grote publiek, maar hij werd beschouwd als een van de grootste tekenaars van Nederland. Ondanks zijn onbekendheid bevindt zijn werk zich dan ook in verschillende musea in Nederland. 

Kees Stoop
De tentoonstelling is de allereerste museale solotentoonstelling over het werk en de wereld van de kunstenaar. Met ruim 60 tekeningen kan het grote publiek kennismaken met zijn werk. Stoop woonde voor een tijd in het Overijsselse Holten, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug en tekende zijn geliefde natuur in verschillende stijlen.

Korte film
Ook is er speciaal voor de tentoonstelling een korte film gemaakt door documentairemaker Peter Schoof over de kunstenaar. Hij interviewde Stoop meerdere keren en na zijn overlijden heeft hij ook zijn atelier vastgelegd. Deze film is tijdens de tentoonstelling te zien in het museum.

Rijksmuseum Twenthe, Enschede
17 mei 2024 - 1 september 2024

AVROTROS

Kees Stoop, zonder titel, conté en krijt op papier, Rijksmuseum Twenthe

AVROTROS

Kees Stoop, Landschap met bomen, conté en krijt op papier, Kees Stoop Stichting

Draadkrachtig. Weef- en borduurkunst 1920 - 1970

In 1922 kocht huisarts Hendrik Wiegersma (1891 - 1969), De Wieger in Deurne Het bestond uit een woning, praktijk en apotheek. Een jaar later maakte hij kennis met Adya en Otto van Rees. De twee waren graag geziene gasten in De Wieger. Otto maakte diverse schilderijen en Adya het wandkleed Dieu Avertit in opdracht voor de Wiegersma’s. 

De tentoonstelling
Uitgangspunt voor deze tentoonstelling is het wandkleed Dieu Avertit, dat vroeger in de eetkamer van De Wieger hing. Het kleed behoort tot de collectie van het TextielMuseum, maar komt voor de duur van de tentoonstelling weer terug in De Wieger.

Weef- en borduurkunst
De tentoonstelling bevat allerlei tapijten, kleden en ontwerpen van onder meer Bart van der Leck, Moissey Kogan, Willem van Konijnenburg, Hans Bayens, Pieter Wiegersma, Maud Muller Massis, Maria van Elk en Anna Verwey. Deze collectie laat een halve eeuw weef- en borduurkunst zien.

Museum De Wieger, Deurne
25 mei 2024 - 1 december 2024

AVROTROS© Joep Vogels & Frans Van Ameijde

Adya van Rees, wandkleed ‘Dieu avertit’, Ca. 1929, geborduurd wandkleed van wol en jute, collectie TextielMuseum, foto: Joep Vogels & Frans van Ameijde

AVROTROS

Ernee van der Linden-’t Hooft, Het buiten "De Molenbeek", 1947-1948, wandkleed van wol, collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed